Veckans länkar, vecka 2021-V17

Blandat avfall till sortering


Elprisets delar: vad består elpriset av?

Spotpris, elcertifikat, ursprungsgarantier, Balanskraft, reglerkraft och effektreserven.
Vad betyder alla dessa ord? Här är en kort förklarande text

EU:s taxonomi 2050.se
Nu är den första delen godkänd
Taxonomin kommer att vara styrande för om en investering kan kallas hållbar, och alla företag med mer än 500 anställda kommer att behöva redovisa hur stor andel av intäkterna som är hållbara.
Man brukar ju säga att ”what gets measured gets done”, så även om taxonomin inte ställer några krav på att ett företag måste ha en hållbar verksamhet, så är det troligt att det ändå kommer att leda till ett betydligt större hållbarhetsfokus, om inte annat för att investerarnas krav kommer att skärpas
Se även denna länk
https://2050.se/2050-belyser/eu-taxonomin-den-forsta-delegerade-akten-ar-pa-plats/

Ny cirkulär lösning för laddstationer
Genom energilager, som är tillverkat av batterier från eldrivna bilar och som laddas av solpaneler, förses nu 78 laddstationer för el- och hybridbilar och 24 för elcyklar med klimatneutral el.
Lösningen hos Essity har utvecklats genom ett samarbete mellan Volvo Cars, Essity, Stena Fastigheter och BatteryLoop, ett bolag inom Stena Recycling.

SBB sparar miljoner med digitala lås
Allmännyttans statistisk visar att 2–4 procent av nycklarna försvinner årligen.
Med det nya digitala nyckelsystemet tar det bara några minuter att spärra den förlorade nyckeln och skapa en ny. Samtidigt behöver inga låscylindrar bytas.
Skulle jag räkna tid när våra fastighetstekniker letar nycklar skulle vi komma upp i ännu högre belopp, säger Jan Kans.
Genom att centralisera hanteringen ges inte bara bättre kontroll och enkelhet för fastighetsskötare, byggare, bud, blåljuspersonal och liknande, utan också ökad säkerhet för alla hyresgäster.

Max inspirerar Nordströms Bygghandel till klimatneutralitet
Hamburgerkedjan Max, som varit mycket uppmärksammade för sitt klimatarbete, har varit en inspirationskälla när Nordströms Bygghandel har genomfört åtgärder för att bli Sveriges första klimatneutrala bygghandel.
Sedan 2019 har Nordströms Bygghandel kartlagt sitt klimatavtryck med hjälp av miljökonsulten Ramböll, vilket ledde till att bolaget bytte drivmedel till fossilfri diesel (HVO100) i samtliga kranbilar som används för varuleveranser.

Svenskt Trä lanserar EPD för sågade trävaror
En EPD innehåller data som beskriver de koldioxidutsläpp, CO2, per mängd byggnadsmaterial en produkt ger.
Branschorganisationen Svenskt Trä har tagit fram en miljövarudeklaration (Environmental Product Declaration, EPD) för sågade trävaror.

Ny statistik över installerad vindkraft 2020 – Energimyndigheten
I Sverige installerades 357 vindkraftverk under 2020, med 1,4 GW i installerad effekt. Vid slutet av 2020 fanns det 4 333 vindkraftverk. Sammantaget bidrog vindkraften med ungefär 16 procent till Sveriges elproduktion under 2020, vilket motsvarar 27,5 TWh. Piteå kommun har störst installerad effekt från vindkraft.

Regeringen föreslår skattefri uthyrning av prylar – Supermiljöbloggen
Förslaget innebär att man kan få skatteavdrag på upp till 50 procent för att lämna in till exempel hushållsmaskiner, barnvagnar, möbler och trädgårdsmaskiner på reparation, skriver DN. Dessutom kommer privatpersoner få hyra ut sina privata ägodelar skattefritt för upp till 20 000 kronor om året, vilket miljö- och klimatminister Per Bolund hoppas ska göra människor mer benägna att dela och låna ut resurskrävande produkter istället för att köpa nytt.

Detta inlägg publicerades i Energieffektivisering, Länkar, Läsvärt, vindkraft. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.